Ukupno sadnica: 4

image

Mušmula: Domaća mušmula

Cena: 0 DIN

Opis: Plod sitan do srednje krupan, kupastog oblika, veoma ukusan kada ugnjili. Mana mu je što ima puno semenki u plodu a malo mesa. Sazreva u X mesecu. Stablo je bujno, otporna na mraz i sušu. Samooplodna je. Može se kalemiti na glog, kao i na sejanac dobijen iz semenke mušmule. Ovi kalemovi sa navedenim podlogama dobro podnose sušu.

image

Mušmula: Besemena mušmula

Cena: 0 DIN

Opis: Plod joj je sitan, sličan običnoj mušmuli prosečne mase oko 10g. Ima okruglasto kruškast oblik, sa srednje velikom čašicom. Meso joj je bez koštica i vrlo prijatno za jelo. Sazreva krajem IX – pocetak X meseca. Stablo slabo do srednje bujno. Otporna na mraz i na sušu. Samooplodna je, partenokarpna, odnosno zameće i daje plodove bez oplodjenja. Poznostasna je jer zri i gnjili krajem novembra i pocetkom decembra.

image

Mušmula: Kraljevska mušmula

Cena: 0 DIN

Opis: Nepoznatog je porekla. Plod srednje krupnoće, okruglast, osrednje široke čašice. Plod zelenkasto siv, a kada ugnjili prelazi u mrku boju. Meso je sočno i prijatnog ukusa. Sazreva u drugoj polovini IX meseca. Stablo je slabo ili srednje bujno. Otporna na sušu i na mraz. Samooplodna je. Stara je sorta, redovno i odlicno radja, kalemi se uglavnom na glog.

image

Mušmula: Holandska krupna

Cena: 0 DIN

Opis: Poreklom iz Holandije. Plod krupan, malo pljosnatog oblika, veoma je ukusan kada ugnjili. Ako se preurani sa branjem, plodovi mogu biti neupotrebljivi. Sazreva u prvoj dekadi X meseca. Stablo srednje bujno, ima vrlo lepe cvetove i listove. Otporna na mraz i sušu, plodovi osetljivi na cadjavu krastavost. Samooplodna je i cenjena je kao jedna od najkvalitetnijih. Kalemi se na glog, redje na dunju, oskorušu ili krušku. Zrenje joj ubrzaju mrazevi.